Història

 • 1885

  Fa quasi 140 anys, al 1885 segons el “Anuario del comercio, de la industria, de la magistratura y de la administración”,  Jaime Mayor Mayor va emprendre l’aventura de fer una gran fàbrica de ciment, aprofitant l’excel·lència de la pedra calcària de la muntanya situada entre el Coll de Som i l’Ebre, al terme de Benifallet, enmig d’un paratge tan magnífic com inaccessible.

  Com els penya-segats impedien la comunicació per la part de Tivenys, els sacs de ciment sortien en llaguts riu avall cap a Tortosa o creuaven l’Ebre en barcasses (pel bas de barca) cap a la carretera de Xerta.

  Pel riu, principal via de transport en aquells temps, els llaguters també baixaven el carbó per als forns de la fàbrica, fins que es va construir el pantà de Mequinensa.

 • 1910

  A principis del segle XX, a Jaime Mayor Mayor el va succeir el seu fill Julián Mayor Bedós (1875 – 1962), qui sabem que l’any 1906 ja era el titular de l’empresa, ubicada a Xerta sol·licitant ja la marca el 1907.

  Posteriorment, va obrir unes oficines i un magatzem a Tortosa. Tot i que es coneixia com “Cementos Mayor”, a poc a poc van anar afegint altres materials per a la construcció.

  1910

 • 1940

  Acabada la guerra, l’oficina, on treballaven el senyor Julián, el seu fill Arcadio i l’escrivent (quan encara no s’havia inventat el bolígraf), estava situada a l’Avenida del Generalísimo, al costat del pont del tren, entre el carrer Berenguer IV i Ronda Reus, en un edifici que havia sigut bombardejat.

  Al pati, hi havia les rajoles, totxos i altres peces de ceràmica.

  Al carrer Ronda Docs, en uns baixos, hi havia els ciments, fibrociment i manises. A la cantonada amb el carrer Marquès de Bellet, dos operaris  fabricaven mosaic hidràulic, i a les tardes, dos o tres dones anaven cosint els sacs de jute foradats i polsosos (quan tampoc s’havien inventat encara els envasos de paper ni els de plàstic).

  Seguint el carrer Marquès de Bellet, en uns altres baixos, hi havia la quadra del matxo i el taller on es fabricava la pedra artificial: escales i safarejos (no hi havia rentadores i les dones fregaven de genolls).

  El transport de materials a Tortosa el feien en carro i matxo; cap al Delta, amb el Carrilet; i a la Terra Alta, en camions dels ordinaris (recaders) o en el ferrocarril de Val de Zafán.

 • 1950

  Als anys 50, la titularitat de l’empresa passà a Arcadio Mayor Cardona (1913 – 1981), qui va construir una fàbrica de bigues de formigó armat en un terreny de 800 m2 als afores de Tortosa, a prop de la pista de patins, l’any 1958.

  1950

 • 1962

  L’any 1962, es van adquirir els 15.000m2 on som actualment, al km. 2 de l’autovia en direcció a l’Aldea. S’hi va fer una fàbrica de biguetes de formigó pretensat, i es van anar construint naus perimetrals on s’anaven instal·lant els magatzems i altres fabricacions: tubs, blocs i revoltons de formigó, pedra artificial, mosaic hidràulic i terratzo (que substituiria el mosaic i que seria reemplaçat pels paviments de gres ceràmic als anys 70).

  L’any 1980  s’hi traslladaven les oficines, quedant així tot centralitzat en una sola instal·lació.

 • 1981

  L’any 1981, a la mort del seu pare Arcadio, en plena crisi dels 80, Julián Mayor Ricart (1943), va fer-se càrrec del negoci familiar.

  Com les instal·lacions de fabricació van anar quedant obsoletes, es va decidir dedicar completament l’empresa a la comercialització de tota classe de materials per a la construcció, diversificant i ampliant cada vegada més l’oferta.

  1981

 • 2010

  L’any 2010, es va constituir l’actual SL, Mayor Materials per a la Construcció, formada actualment per 14 treballadors, de la que són administradors els fills de Julián, Núria i Jofre Mayor Moreno, la cinquena generació al cap de l’empresa.

 • 2016

  Al maig de 2016, ens vam adherir al projecte de la central del compres BigMat, referent del món de la construcció a nivell estatal i europeu, apostant per millorar el coneixement del mercat per oferir més oportunitats als nostres clients.

  2016

 • 2019

  Les remodelacions i reformes sempre arriben, el 2019 va ser torn de fer una gran ampliació i reforma del magatzem de Tortosa. Amb obres durant quasi un any, les noves instal·lacions van passar a ser de 2.400 m² de nau, amb una exposició de ceràmica de 300 m², un espai de lliure servei també de 300 m² i la incorporació d’una àmplia exposició de jardí, pèrgoles i elements d’exterior de 400 m².

 • 2021

  El 2021, el 05 de novembre concretament, es va inaugurar el nou magatzem d’Amposta, Bigmat City. Magatzem conegut dins del món de la construcció per la seva anterior activitat (SIMASA). Amb les noves instal·lacions, disposem d’una àmplia exposició de banys, jardí i ceràmica sigui per a particulars, professionals o empreses, amb un catàleg de més de 5.000 productes en estoc.

  Es va realizar la incorporació de 3 comercials per a cobrir les diferents seccions del nou BigMat city. L’actual plantilla es compon de 22 membres amb l’objectiu de compartir els coneixements per orientar i fer possible qualsevol projecte que vulgueu realizar.

  2021